Ciastka są pyszne i, co dziwne, z każdym dniem, im dłużej leżą są jeszcze smaczniejsze.
Oatmeal Walnut Chocolate Chip Cookies
©RefreshYourDaily |
Składniki:
- 2 szklanki/285g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki/170g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka/227g masła w temp. pokojowej
- 1,75 szklanki/350g cukru
- 1,5 łyżki melasy z cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu (aromatu) waniliowego
- 1 szklanka/115g orzechów włoskich posiekanych
- 2 szklanki płatków czekolady (lub poszatkowana drobno tabliczka czekolady)
Wykonanie:
- W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i płatki owsiane. Ta miska na razie zostaje odstawiona.
- W innej misce zmiksuj masło. Powoli dodawaj cukier i miksuj aż będzie lekkie i puszyste (ok. 3-5 min.).
- Dodaj do masła melasę i miksuj póki się nie połączy.
- Pojedynczo dodawaj jajka i miksuj.
- Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii.
- Na wolnych obrotach dodaj mieszankę z mąką z pierwszej miski.
- Następnie ręcznie wymieszaj z czekoladą i orzechami.
- Kształtuj małe okręgi i układaj na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 176 C ok. 10-12 min póki brzegi nie będą lekko brązowe. Aby brzegi się zapiekły, to środek już dojdzie powoli, nie trzeba się martwić, że będą niedopieczone. Radzę też układać je w większych odstępach, bo podczas pieczenia trochę się powiększają:)
Największy problem miałam z melasą, ale możecie ją znaleźć w Marks&Spencer albo w Kuchniach Świata.
Ciastka są tak sycące, że jedno starcza mi na śniadanie. W sam raz także jako przekąska np. do pracy.
Największy problem miałam z melasą, ale możecie ją znaleźć w Marks&Spencer albo w Kuchniach Świata.
Ciastka są tak sycące, że jedno starcza mi na śniadanie. W sam raz także jako przekąska np. do pracy.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciastka. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńKAŻDA Nigella mnie interesuje. :D Za ile chcesz ją sprzedać? :)
Robiłam ostatnio podobne i wyszły bardzo dobre :) A najlepiej smakowały na drugi dzień wkruszone do owsianki z owocami :)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńAż by się schrupało (szczególnie jak się jest na diecie jak ja...)
Pozdrawiam!
Lasubmersion
Dziękuję za ten przepis, w tym tygodniu na bank je zrobię - wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń