27 sierpnia 2013

Owsiane ciasteczka w stylu amerykańskim

Mam dla Was przepis, który przywiozłam z majówki w Berlinie. Jak już pisałam, nocowałam w wynajętym pokoju w prywatnym mieszkaniu i te ciasteczka były takim powitalnym prezentem dla nas. Ciasteczka są w stylu amerykańskim, bo Marta przyjechała na rok do Berlina ze Stanów i już zapewne tam wróciła.
Ciastka są pyszne i, co dziwne, z każdym dniem, im dłużej leżą są jeszcze smaczniejsze.

Oatmeal Walnut Chocolate Chip Cookies

©RefreshYourDaily

Składniki:

  • 2 szklanki/285g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki/170g płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka/227g masła w temp. pokojowej
  • 1,75 szklanki/350g cukru
  • 1,5 łyżki melasy z cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu (aromatu) waniliowego
  • 1 szklanka/115g orzechów włoskich posiekanych
  • 2 szklanki płatków czekolady (lub poszatkowana drobno tabliczka czekolady)

Wykonanie:

  1. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i płatki owsiane. Ta miska na razie zostaje odstawiona.
  2. W innej misce zmiksuj masło. Powoli dodawaj cukier i miksuj aż będzie lekkie i puszyste (ok. 3-5 min.).
  3. Dodaj do masła melasę i miksuj póki się nie połączy.
  4. Pojedynczo dodawaj jajka i miksuj.
  5. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii.
  6. Na wolnych obrotach dodaj mieszankę z mąką z pierwszej miski.
  7. Następnie ręcznie wymieszaj z czekoladą i orzechami.
  8. Kształtuj małe okręgi i układaj na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 176 C ok. 10-12 min póki brzegi nie będą lekko brązowe. Aby brzegi się zapiekły, to środek już dojdzie powoli, nie trzeba się martwić, że będą niedopieczone. Radzę też układać je w większych odstępach, bo podczas pieczenia trochę się powiększają:)

Największy problem miałam z melasą, ale możecie ją znaleźć w Marks&Spencer albo w Kuchniach Świata.

Ciastka są tak sycące, że jedno starcza mi na śniadanie. W sam raz także jako przekąska np. do pracy.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciastka. Na pewno spróbuję.

    KAŻDA Nigella mnie interesuje. :D Za ile chcesz ją sprzedać? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio podobne i wyszły bardzo dobre :) A najlepiej smakowały na drugi dzień wkruszone do owsianki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te ciasteczka muszą być pyszne.
    Aż by się schrupało (szczególnie jak się jest na diecie jak ja...)

    Pozdrawiam!
    Lasubmersion

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten przepis, w tym tygodniu na bank je zrobię - wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...