Zupa - krem z pomidorów
![]() |
©RefreshYourDaily |
- ok. 1-2 szklanki rosołu lub rozpuszczonej kostki rosołowej
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- przyprawy po ok 1/3 łyżeczki: estragon i gałka muszkatołowa
- grzanki, ryż lub makaron
Wykonanie:
- W garnku rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj pomidory z puszki i duś na wolnym ogniu.
- Przypraw do smaku estrogenem i gałką muszkatołową
- Jak za gęste podlej rosołem w zależności czy wolisz rzadszą czy gęstszą i zmiksuj.
- Na koniec dodaj grzanki, ryż lub makaron.
W pozostałych wersjach wymień puszkę pomidorów na 40 dag dyni lub pieczarek.
Do swojej zupy dodaję makaron w kształcie ryżu (Orzo medium), który kupiłam z ciekawości i świetnie się do takiej zupy sprawdza.
Rzadko jem zupy, a jeśli chodzi o zupę krem to moim faworytem jest krem z brokułów :)
OdpowiedzUsuńZupy krem są moim faworytem na sezon jesienno-zimowy. Robię je chyba ze wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńU mnie w szkicach też siedzi wpis o zupach :) moje top 3 rozgrzewające na jesień :). Ten Twój przepis wypróbuję w tych samych dwóch smakach co ty, bo nie przepadam za zupą pieczarkową.
OdpowiedzUsuńP.s. A nie chodzi przypadkiem o estragon a nie estrogen? ;) :D
Oczywiście, że chodziło o estragon ;) Już poprawiłam, dziękuję!
UsuńSuper przepis. Z tych składników, zupy wychodzi na jedna porcję? :)
OdpowiedzUsuńOk. 3-4 porcji w zależności czy wolisz gęstszą czy rzadszą wersję.
UsuńJestem wielką fanką zup-kremów. Uwielbiam wersję z dynią - dodaję jeszcze dwa ziemniaki i ostre przyprawy. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i ma taki optymistyczny, złocisty kolor :)
OdpowiedzUsuń